Tendencja do poszukiwania bardziej ekologicznych produktów dotarła też do świata win. Nadeszła fala trunków ekologicznych, a najwięcej produkuje się ich w hiszpańskiej Kastylii La Manczy. Wino organiczne ma podobny smak, a korzyści dla środowiska są nie do przecenienia.
Gdy zapytałam znajomego, który w wiejskiej La Manczy ma swoją niewielką winnicę, o ostatni trend czyli eko-winogrona, Manuel nie krył zdziwienia: – Przecież ja innych nie uprawiałem. Podobnie jak moi rodzice i dziadkowie, po których przejąłem pola.
Bez pestycydów, na rodzimych drożdżach
Manuel nie stosuje żadnych pestycydów. Winnice ekologiczne zachowują bioróżnorodność, która zapobiega rozwojowi szkodników. Winogrona zbiera ręcznie. Produkcja wina odbywa się w sposób tradycyjny: nie dodaje siarczanów, używa rodzimych drożdży, wino nie jest filtrowane za pomocą chemikaliów.
Czytaj: Wioskę w Hiszpanii sprzedam w dobrej cenie
W La Manczy (centralna Hiszpania) w wielu winnicach w ekologiczny sposób uprawia się winogrona od pokoleń. Tylko do tej pory nikt tego nie kontrolował i nie nadawał certyfikatów. Nikt też tego typu win nie szukał w sklepach. Teraz, jak przyszła moda na żywność ekologiczną, okazało się, że Kastylia La Mancza jest liderem wśród hiszpańskich i europejskich regionów w produkcji wina organicznego (57 tysięcy hektarów), zaraz po niej jest Katalonia (ok. 15 tysięcy hektarów). Należy dodać, że hiszpańska Kastylia La Mancza jest regionem o największym zagęszczeniu winnic na świecie.
Hiszpania zdominowała rynek
Według publikacji Schweizerische Weinzeitung obserwuje się ekologiczny boom w przemyśle winiarskim: w ciągu 16 lat europejski obszar ekologicznych winnic zwiększył się pięciokrotnie.
Hiszpania jest najważniejszym krajem pod względem ekologicznej produkcji wina, ponieważ aż 11,6 procent tutejszych winnic jest przeznaczonych na uprawę organiczną. To obecnie kraj o największej powierzchni certyfikowanych ekologicznych winnic.
Hiszpania zajmuje też pierwsze miejsce w eksporcie eko-wina. Prawie 70 procent krajowej produkcji trafia za granicę. A popyt nie przestaje rosnąć. Każdy amator wina musi przyznać, że ostatnio częściej spotyka na półkach sklepowych wina organiczne. Pewnie niejednokrotnie zastanawialiście się nad różnicą.
Wina ekologiczne – co je wyróżnia?
Wino organiczne to takie, które zdobywa certyfikat za skład. Musi być zrobione wyłącznie z ekologicznych winogron, uprawianych bez pestycydów. Wyróżnia się wysokim stopniem staranności w produkcji. To oznacza, że ma cechować się jak najmniejszą interwencją człowieka w cały proces. Zazwyczaj nie dodaje się związków siarki, które przedłużają żywotność wina. Po sfermentowaniu nie dodaje się żadnych chemikaliów.
Czytaj: Sekret długowieczności Hiszpanów
Jak smakuje? To podstawowe pytanie amatorów wina. Enolog, sommelier na pewno od razu wyczuje różnicę między winem organicznym a zwykłym. Podobno nuty fermentacyjne są wyraźniej wyczuwalne, jest intensywniejsze w smaku. Wizualnie też się nieco różnią – wina ekologiczne mogą mieć trochę osadu.
Czy wino organiczne jest dobre?
Jednak, jak przyznają fachowcy, zarówno wśród win organicznych jak i produkowanych bez zachowania zasad ekologicznych, są te bardzo dobre jak i gorzej oceniane.
Zdaniem Manuela, w tej całej ekologii chodzi o szacunek do ziemi, do winnicy, która co roku rodzi słodkie owoce odwdzięczając się za zachowanie tradycji i respektowanie przyrody. – Dlatego winogrona organiczne to nie kwestia mody, ale nasz obowiązek poszanowania ziemi, która nas karmi i daje nam pracę – dodaje Manuel.