Zmiany klimatu widzimy gołym okiem w lasach. Wiosna to okres ubogi w grzyby jadalne, ale nie w 2023 roku, który może okazać się wyjątkowy. Mazowsze to jeden z pierwszych regionów, gdzie pojawiły się grzyby jadalne już teraz – koźlarze. Czy to oznacza, że zmiany klimatu przyspieszają? A może po prostu to będzie wyjątkowy rok dla grzybiarzy? Sprawdziliśmy.
Wiosna to zazwyczaj w Polsce okres ubogi w grzyby jadalne. Na przedwiośniu pojawiają się smardze, które w Polsce podlegają ochronie. Grzyby smardzowate w lasach występują dość często, ale nie zbieramy ich i zazwyczaj nie dostrzegamy. Wiosną w parkach można spotkać też gęśnicę wiosenną (majową), grzyb blaszkowy, więc także nie jest zazwyczaj zbierany.
Popularne grzyby jadalne
W 2023 roku pojawiły się w maju pierwsze koźlarze różnobarwne, dawniej nazywane szarozielonymi. Znaleźliśmy takie koźlarze na Mazowszu, ale są też na Lubelszczyźnie. To grzyby rurkowe, rosną pod brzozami w miejscach podmokłych. Są jadalne, nie warto jednak zbierać starych koźlarzy, ponieważ stają się gorzkawe i maziste.
Jak się okazuje, koźlarz szary w Polsce występuje w maju, choć nie od razu w całym kraju. W północno-wschodniej Polsce będzie to trochę później. Ten rok nie jest wiec żadną anomalią, grzybiarze mają szczęście.
Koźlarz to popularny grzyb jadalny, którego można łatwo rozpoznać. Ma kapelusz półkulisty, z wiekiem wypukły, w kolorze ciemnym, szarym lub szarobrązowym. Charakterystyczne jest nierównomierne zabarwienie kapelusza, z licznymi ciemniejszymi lub jaśniejszymi plamami. Pory początkowo białe z wiekiem nabywają ochrowatego odcienia. Trzon grzyba (nóżka) z brązowymi łuseczkami u podstawy przebarwia się.
Istnieje wiele gatunków koźlarzy i wszystkie są jadalne. Pod brzozami rośnie najpopularniejszy koźlarz babka, pod grabami – koźlarz grabowy, którego miąższ po przekrojeniu czernieje. Pod topolami występuje koźlarz topolowy, także z miąższem, który zmienia kolor.

Gdzie są grzyby w czerwcu
W maju pojawiają się też pierwsze borowiki usiatkowane. To smaczne prawdziwki w kolorze jasnobrązowym. W czerwcu będziemy mieli już całkiem sporo grzybów do wyboru, jeśli ten rok rzeczywiście okaże się wyjątkowy.
Pierwsze kurki (pieprznik jadalny) pojawiają się zazwyczaj w czerwcu lub na początku lipca. Te grzyby należ do „pewniaków“, ponieważ w przeciwieństwie do prawdziwków i innych grzybów rurkowych rosną nawet w suchsze lata, a susza występuje w Polsce regularnie.
Czytaj także: Owoce i warzywa bez plastiku w sklepach
Od wiosny w lasach występują też maślaki ziarniste, bardzo smaczne i pospolite. Rosną w miejscach piaszczystych i nasłonecznionych.
Masowe pojawianie się grzybów, tzw. wysyp grzybów, jest silnie uzależnione od kilku czynników, takich jak temperatura i wilgotność powietrza, wilgotność podłoża, opady oraz naturalny rytm rozwoju grzybni danego gatunku.