Seria komunikatów o wycofanych i zatrzymanych przez zanieczyszczony sezam produktach nie kończy się. Nawet IKEA wycofuje sprzedaż partii pieczywa chrupkiego. Chodzi o produkt MULTIGRAIN 250 g (wcześniej: FLERKORN) z datami przydatności: do 13.02.2021 r. i 30.03.2021 r.
Nieznaczne ilości
Produkt zawiera niewielką ilość nasion sezamu, które mogą posiadać pozostałości pestycydów zawierających tlenki etylenu. Przy długotrwałym spożywaniu może wystąpić potencjalne zagrożenie dla zdrowia, dlatego zaleca się nie spożywać produktu – podał sklep na swojej stronie.
Jak czytamy w komunikacie, wszystkie produkty żywnościowe IKEA są stale testowane. Muszą być zgodne z przepisami i standardami, a także wymogami jakościowymi IKEA. Mimo to IKEA otrzymała doniesienia, że nasiona sezamu w pieczywie chrupkim MULTIGRAIN 250 g mogą zawierać nieznaczne ilości tlenków etylenu.
Czytaj: Panele kupisz przez internet w IKEA
IKEA wycofuje profilaktycznie
Co ważne, nie było żadnych doniesień ze strony klientów odnośnie negatywnych skutków zdrowotnych spożycia tego pieczywa. IKEA zdecydowała się profilaktycznie wstrzymać jego sprzedaż.
Podejrzane partie to:
- MULTIGRAN CRISPBREAD 250g, numer produktu 3067203, data minimalnej trwałości: 13.02.2021,
- MULTIGRAN CRISPBREAD 250g, numer produktu 3067203, data minimalnej trwałości: 30.03.2021
Klienci posiadający pieczywo MULTIGRAIN 250 g z powyższymi datami do spożycia proszeni są o jego niespożywanie.
Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z IKEA na czacie lub pod bezpłatnym numerem telefonu 22 275 00 00 00.
Kłopotliwy sezam
Nie tylko IKEA wycofuje partie produktów przez podejrzany sezam. W ostatnich tygodniach mieliśmy do czynienia z wieloma komunikatami dotyczącymi żywności z ziarnami sezamu. Główny Inspektor Sanitarny informował o wycofaniu partii produktów firmy FinnCrisp. Część zablokowano w magazynie, a pozostałą część wycofuje się od klientów.
Miesiąc temu podobny problem miał Lidl.
Czytaj: Gotowanie na gazie i emisje
Jak argumentuje GIS, tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie do żywności wprowadzanej na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone.
Żywność z importu
Tlenek etylenu stosowano do zwalczania pasożytów w silosach przeznaczonych do przechowywania żywności. W UE ze względu toksyczność stosowanie tej substancji w żywności jest zakazane.
Do Unii trafia jednak żywność z zagranicy, gdzie stosowanie tlenku etylenu w obróbce żywności jest dozwolone, np. w Indiach. Pozostałości tlenku etylenu to częsty problem zgłaszany w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach – RASFF. To też dowód na to, że europejski system spełnia swoją rolę.
Ciekawe jak wygląda sprawa z zanieczyszczeniem wszelkich past sezamowych i chałwy. Nie wierzę że te produkty nie są skażone skoro ich składnikiem jest głównie sezam.