Kupując szprota bałtyckiego z certyfikatem MSC mamy pewność, że nie robimy szkody środowisku naturalnemu Morza Bałtyckiego. Warto więc szukać niebieskiego logo na popularnych puszkach rybnych.
Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb jako jedna z czterech organizacji rybackich otrzymała certyfikat MSC na szprota. To odznaczenie wydawane przez niezależną organizację Marine Stewardship Council. Niebieskie logo MSC jest dla konsumentów potwierdzeniem, że są produkty pochodzą z połowów, które nie naruszają kondycji dzikich populacji ryb. To więc oznacza, że mają mniejszy wpływ na inne zwierzęta morskie i cały ekosystem.
Certyfikat złowionej ryby
Jest to już drugi certyfikat MSC, który Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb otrzymała w ciągu dwóch miesięcy. Pierwszy certyfikat MSC dotyczył ryb płaskich, czyli turbota, storni i gładzicy.
Podejmując się wyzwania przystąpienia do procesu certyfikacji MSC, chcieliśmy potwierdzić, że kondycja zasobów Morza Bałtyckiego nie jest aż taka zła, jak to czasami kreują media, a także to, że my jako rybacy robimy wszystko co możliwe, żeby ten nasz polski skarb narodowy był w jak najlepszym stanie – Marcin Radkowski Prezes Kołobrzeskiej Grupy Producentów Ryb
Certyfikat MSC polski szprot dostał na 5 lat. W dodatku rybacy będą poddawani corocznym audytom kontrolnym. Zobowiązani są także do spełnienia czterech warunków w określonym terminie. Dotycząc kondycji poławianego stada oraz wpływu połowów na gatunki zagrożone lub podlegające ochronie oraz na cały ekosystem.
Otrzymanie certyfikatu MSC jest zwieńczeniem wielomiesięcznego procesu oceny, który rozpoczął się w maju 2019 r. – Anna Dębicka, Dyrektor Programu MSC w Polsce i Europie Centralnej.
Polski szprot
Niewielki polski szprot jest, obok śledzia i storni, czyli popularnej flądry, najczęściej poławianym gatunkiem w naszym rejonie Bałtyku. W Polsce spożywamy średnio 1,09 kg szprota na osobę. Więcej „zjadamy“ śledzi, makreli i mintaja.
Czytaj także: Czy łosoś jest zdrowy?
Szprot ma wyrazisty smak i soczyste mięso. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z jego wartości odżywczych. Szproty zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega‑3 i omega‑6, zapewniające prawidłową pracę serca i mózgu. Są też bogate w witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze. Po szproty, z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego, sięgać powinny kobiety w ciąży oraz dzieci, u których ryby wspomagają prawidłowy rozwój układu nerwowego. Lekarze polecają szproty również osobom zmagającym się z osteoporozą, bo jak żadne inne ryby tak bardzo nie działają na wzmacnianie kości.