Ograniczenie marnowania żywności jest wyzwaniem. Sieci spożywcze obniżają ceny produktów z krótką datą przydatności do spożycia. Sieci przekazują też niesprzedaną żywność organizacjom pożytku publicznego. Zobowiązuje je do tego prawo.
Czytaj także: Koniec marnowania żywności. Bruksela chce nowych obowiązków
Pozostałe niewykorzystane artykuły spożywcze Kaufland przekazuje do biogazowni. Żywność przekazywana z 240 sklepów tej sieci pozwala na wyprodukowanie ok. 250 m³ biogazu – poinformowała firma.
Niewykorzystane produkty żywnościowe z naszych sklepów trafiają do kilkunastu biogazowni – wszystkie zakłady zlokalizowane są na terenie Polski.
Maja Szewczyk, dyrektor Działu Komunikacji Korporacyjnej Kaufland Polska.
Kaufland od lat stosuje we własnych placówkach rozwiązania zwiększające efektywność energetyczną. Ciepło do ogrzania marketów pozyskuje z instalacji chłodniczych, co pozwala to na znaczne zmniejszenie emisji CO2. Prócz tego na dachach marketów sukcesywnie instaluje panele fotowoltaiczne, które umożliwiają pozyskiwanie energii słonecznej.