Jeden z największych zakładów recyklingu w Europie mieści się w Ostrołęce. Tetra Pak i Stora Enso zainwestowały w tym mieście w nową linię recyklingu kartonów po napojach. Zapewni ona możliwość przyjęcia wszystkich zużytych kartonów po mleku i napojach z Polce, a nawet z Czech, Węgier, Słowacji, Łotwy, Estonii i Litwy.
Zakład w Ostrołęce oddziela z kartonów włókna od polimerów i aluminium. Następnie z odzyskanych włókien powstają nowe materiały opakowaniowe, co przyczynia się do gospodarki o obiegu zamkniętym. W zakładzie w Ostrołęce wykorzystano technologię czeskiej spółki Plastigram Industries, która wspólnie z Tetra Pak wprowadza rozwiązania służące do przekształcania frakcji polyAl w nowe produkty.
Inwestycja potroi moce przerobowe recyklingu kartonów po napojach z 25 tys. do 75 tys. ton w skali roku.
W ramach Alliance for Beverage Cartons and the Environment (ACE) wspieramy dążenie branży do tego, aby do 2030 roku zwiększyć unijny wskaźnik zbiórki kartonów po napojach do recyklingu do 90% i wskaźnik recyklingu do 70%.
Karton, plastik czy szkło?
Kartony (BC) mają 4 proc. udział UE w opakowaniach na napoje, wliczając w to także butelki na alkohol, ale aż 75 proc. udziału w opakowaniach mleka.

Producenci kartonów wskazują, że pod względem emisji CO2 jest to niskoemisyjne opakowanie. Z ich danych wynika że statystyczna emisja CO2 w przeliczeniu na litr wynosi 83 g, w przypadku plastiku PET jest to prawie dwa razy więcej. Najbardziej emisyjne jest jednorazowe szkło, ale tu wysoki jest poziom recyklingu, a szkło z odzysku ma niewiele większe emisje niż wielomateriałowy karton.
Czytaj także: Współczesny design to prawdziwy sprzymierzeniec środowiska
Ważne jest więc, gdzie po zużyciu trafi opakowanie. Ze statystyk wynika, że udaje się zebrać około połowy kartonów po mleku i napojach.