Oceany odgrywają kluczową rolę w wiązaniu ciepła ziemskiego i CO₂. Staje się to coraz trudniejsze i wody oceaniczne są coraz bardziej zakwaszone. To ma szkodliwy wpływ na życie morskie i nie tylko.
Oceany pochłaniają około 90 proc. dodatkowego ciepła z gazów cieplarnianych pochodzących z działalności człowieka. W przypadku głównego gazu cieplarnianego czyli dwutlenku węgla jest to 25–30 proc. To bardzo dobrze, ale procesy te powodują jednocześnie, że woda morska staje się bardziej kwaśna.
W ostatnich dziesięcioleciach zakwaszenie oceanów następowało sto razy szybciej niż w wyniku naturalnych procesów w ciągu milionów lat.
Oceany stają się coraz bardziej kwaśne
Wzrost zawartości CO₂ w wodzie morskiej powoduje zmniejszenie jej pH czyli zakwaszenie. Jeśli pH wody morskiej spadnie zbyt nisko, muszle i koralowce mogą nawet zacząć się rozpuszczać. Pociąga to za sobą poważne konsekwencje dla niektórych form życia morskiego, ale też ryzyko efektu domina dla całego ekosystemu morskiego.
Zdrowie oceanów jest ważne dla regulowania klimatu i ma zasadnicze znaczenie dla akwakultury i bezpieczeństwa żywnościowego. Tymczasem prowadzone w latach 1985–2018 badania temperatury powierzchni morza, zasolenia i chlorofilu wykazały rosnące zakwaszenie wody.
Poziom CO₂ najwyższy od milionów lat
Naukowcy śledzący koncentrację CO₂ ustalili, że jest ona obecnie najwyższa od 4,5 miliona lat, ponieważ wynosi 419 cząsteczek CO₂ na każdy milion cząsteczek powietrza – w skrócie ppm. Ciągła akumulacja gazów cieplarnianych w atmosferze powoduje ogrzewanie globu.
W 1958 roku, kiedy rozpoczęły się nowoczesne pomiary, poziom koncentracji CO₂ wynosił 316 ppm. Przed początkiem epoki przemysłowej, zapisy geologiczne wskazują, że liczba ta wynosiła 280 ppm. Spalając paliwa kopalne ludzkość zwiększyła stężenie najważniejszego gazu cieplarnianego o połowę.
Stężenie CO₂ w atmosferze zmienia się rocznie średnio około 2,5 ppm Zależy to nie tylko od emisji, ale również od zmian w szybkości pochłaniania CO₂ przez oceany i rośliny.
Co robić?
Organizator akcji społecznej Naturalnie Bałtyckie podpowiada jak chronić wody mórz i oceanów. Oto jego rady:
- używaj mniej plastiku
- pij wodę z kranu
- segreguj śmieci
- nie śmieć na ziemię, bo każdy odpad kanalizacją, a potem rzekami może trafić do morza
- przesiądź się na rower lub korzystaj z transportu publicznego,
- jedz mniej mięsa
- kupuj naturalne warzywa i owoce
- używaj naturalnych środków czyszczących, detergentów i kosmetyków
- kupując ryby wybieraj te ze zrównoważonych łowisk