Siedzuń (sparassis), strzępiak, strzępulec, orysz, orosz, baran, kwoka, kozia broda. Te wszystkie określenia dotyczą jednego grzyba. Rośnie od lipca do października, pojedynczo, u podstawy drzew iglastych, zazwyczaj sosny albo świerka.
Sezon na szmaciak uważamy za otwarty.
Jak rozpoznać szmaciaka?
Ma wysokość 10–15 cm, szerokość 10–30 cm. To duży, nieregularnie kulisty grzyb, podobny do gąbki czy kalafiora. Składa się z krótkiego trzonu, od którego odchodzą liczne, gęsto ułożone odgałęzienia. Barwa listków jest kremowa, z czasem ciemnieje do żółtawej, ochrowej.
Na zdjęciu przedstawiamy siedzunia sosnowego (sparassis crispa).
Czy można zbierać szmaciaka?
Tak. W Polsce od 1990 r. siedzuń był gatunkiem ściśle chronionym, ale to zostało zmienione rozporządzeniem Ministra Środowiska z 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów. Obecnie grzyb znajduje się na „Czerwonej liście roślin i grzybów Polski“, gdzie ma status R – potencjalnie zagrożony z powodu ograniczonego zasięgu geograficznego i małych obszarów siedliskowych.
Czy siedzuń dębowy jest jadany?
Oprócz siedzunia sonowego jest też siedzuń dębowy, czyli krótkotrzonowy (sparassis brevipes, s. laminosa, s. nemecil), który ma jaśniejszą, słomkową barwę oraz szersze, bardziej rozłożyste liście. Występuje bardzo rzadko i jest – w przeciwieństwie do siedzunia sosnowego – pod ochroną.
Czytaj także: Grzyb dobry, zły, brzydki
Czy grzyb kozia broda jest jadalny?
Tak, można go spożywać na różne sposoby, ponieważ jest bardzo smaczny.
Czy szmaciaki grzyby są trujące?
Nie. Trudno je też pomylić z innymi grzybami, choć czasami ktoś może uznać za szmaciaki gałęziaki, które jednak są podobne bardziej do koralowców.
Jak smakuje szmaciak?
Grzyb jest aksamitny, kruchy i smakuje orzechami. Smakiem nie ustępuje smardzom. Śmiało możemy go nazwać polską truflą.
Jak się czyści kozią brodę?
Szmaciak przypomina kalafior i myje się go tak, jak myjemy kalafior, pod bieżącą wodą.
Co można zrobić ze szmaciaka?
Siedzuń jest grzybem wszechstronnym, wykorzystywanym, np. do zup czy smażenia, suszenia. Polecamy zjadać go z makaronem (lekko podsmażony), z odrobiną masła lub oliwy, dowolnie dodając – według uznania – cebulkę i odrobinę białego wina.
Jak zrobić jajecznicę z koziej brody?
Na patelni ląduje masło klarowane i pokruszone kawałki szmaciaka, cebulka i liść laurowy. Po 5 minutach wyjmujemy liść i dodajemy skłócone jajka, podajemy z pieczywem zrumienionym na patelni. Do grzybów pasuje najlepiej pieprz.