Strona pierwsza, popularna
Trwa sezon grzybowy w polskich lasach. Grzyby są smaczne, niskokaloryczne, ale też ciężkostrawne. Pewne odmiany, jak smardze czy trufle, bardzo cenią smakosze i są w stanie zapłacić za nie krocie. Popularne rydze i borowiki to przysmaki kuchni polskiej. Grzyby zawierają:
Węglowodany
Zawartość węglowodanów ogółem w grzybach wynosi średnio od 4,3 do 8,0 g w 100 g świeżego grzyba.
Białko
Grzyby świeże zawierają przeciętnie od 1,5 do 3,6% białka, w suszach grzybowych zawartość tego składnika waha się od 10 do 40%.
Tłuszcze
Ilość tłuszczu w grzybach jest niska i wynosi od 0,4 do 0,8 g na 100 g.
Witaminy
Grzyby są dobrym źródłem witamin z grupy B. Zawierają również pewne ilości witaminy C, tiaminy, kobalaminy (wit. B12), witaminy D oraz E. Niektóre gatunki o zabarwieniu pomarańczowym, np. pieprznik jadalny (kurka), są źródłem prowitaminy A. (źródło)
Strona druga, naukowa
Grzyb zły
Zmiany klimatu już teraz silnie zakłócają procesy upraw roślin i wpływają istotnie na ich dobrostan. Dojrzewanie zbóż w Południowej i Środkowej Europie już w niedalekiej przyszłości będzie następować znacznie wcześniej niż obecnie. Agresywności szkodników i rozwój chorób grzybowych skutecznie zmniejszają plonowanie i zwiększających zanieczyszczenie mykotoksynami czyli toksynami wytwarzanymi przez niektóre gatunki grzybów. Jedną z poważnych chorób, które bardzo często dotykają uprawy zbóż, jest fuzarioza kłosa (Fusarium head blight, FHB).
Grzyb dobry
Bardzo ważnym podejściem jest znalezienie odpowiedniej metody, która pozwoli na skuteczną ochronę upraw roślin. A zwłaszcza ograniczy zastosowanie pestycydów. Jednym z takich sposobów jest ochrona metodami biologicznymi. I tu dużych możliwości upatruje się w niektórych gatunkach grzybów. A konkretnie chodzi o zastosowania grzybów antagonistycznych z rodzaju Trichoderma przeciwko patogenicznym grzybom z rodzaju Fusarium. W tym aspekcie istnieje wiele do odkrycia. (z opisu projektu dr hab. inż. Marcin Bryła, prof. IBPRS)
Strona trzecia, muzyczna
Václav Hálek
Václav Hálek, czeski grzybiarz, pianista, pewnego dnia na grzybobraniu usłyszał muzykę dobiegającą z … grzyba. Przez całe swoje życie napisał ponad 6 tysięcy grzybowych kompozycji, starał się pisać przynajmniej jedną dziennie.
A więc gościu drogi. Rozsiądź się wygodnie na mchu traw, włącz dźwięk i wsłuchaj się w dźwięk płynący z grzyba:
(muzyka pochodzi z wydanej w 2002 roku książki pt. „Hudební atlas hub I. Hřiby“, wyd. Fontána)
Jest takie czeskie powiedzenie: „Każdy Czech jest muzykiem“ („Co Cech, to muzikant“).
Można też powiedzieć, że każdy Polak jest grzybiarzem.