Fioletowe ziemniaki pochodzą z Południowej Ameryki, z Chile i Peru. Od roku już nie trzeba ich sprowadzać z tak daleka. Spółka Hodowla Ziemniaka Zamarte stworzyła i wprowadziła w ubiegłym roku odmianę fioletowego ziemniaka – Provita, który może być uprawiany w Polsce. Właścicielem spółki jest Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie – Państwowy Instytut Badawczy, podlegający Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zdrowe ziemniaki fioletowe
Fioletowy kolor nadają ziemniakowi antocyjany, naturalne związki należące do polifenoli, pochodne flawonoidów.
Odmiany o intensywnie wybarwionym miąższu wykazują większą aktywność przeciwutleniającą. Antocyjany korzystnie wpływają na organizm człowieka, ponieważ prowadzą do wygaszania wolnych rodników tlenowych, m.in. rodnika hydroksylowego, tlenu singletowego, anionorodnika ponadtlenkowego. Wolne rodniki, gdy jest ich za dużo, mogą być niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia, przyczyniają się do chorób i starzenia. Tym samym antocyjany chronią nasze DNA przed uszkodzeniami.
Fioletowy ziemniak wykazuje również działania ochronne w chorobach nowotworowych. W trakcie badań dowiedziono również, że produkty bogate w antocyjany mogą korzystnie wpływać na profil lipidowy (w tym cholesterol), powodując jego obniżenie oraz potrafią zwiększać wrażliwość na insulinę. Prócz tego obserwowano zmniejszenie zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Co więcej, przeciwdziałają one kruchości naczyń krwionośnych, przede wszystkim naczyń włosowatych oraz stymulują produkcję rodopsyny, substancji niezbędnej w procesie widzenia zmierzchowego.