Kiedy zaczyna się sezon na kurki? Już się zaczął! W połowie czerwca pojawiły się pierwsze tego lata charakterystyczne, o żółtym zabarwieniu, jadalne grzyby – kurki.
Gdzie rosną kurki w lesie?
Jest to grzyb pospolity, obecnie jednak coraz rzadszy. Rośnie głównie w siedliskach borowych, w mchu lub opadłych liściach. Kurki rosną zwykle w symbiozie z sosną i świerkiem, ale także z dębem, bukiem i grabem.
Występują gromadnie.
Jak przyrządzić kurki?
Sos kurkowy wg. Roberta Makłowicza
- 300 g – kurek świeżych lub mrożonych,
- 1 – cebula,
- 2 – łyżki masła,
- 1 – łyżka mąki,
- 0,5 – szklanki śmietany,
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy drobno posiekaną cebulę i ją blanszujemy,
po czym dodajemy kurki i po podsmażeniu dodajemy bulion jarzynowy lub drobiowy ok. szklanki. Gotujemy ok. 10 – 15 min.
Do śmietany dodajemy 1 łyżkę mąki, solimy (nie warzy się tak mocno) i dokładnie mieszamy,
po czym rozprowadzamy w sosie (śmietanę hartujemy wcześniej). Sos dokładnie wymieszać i doprowadzić do zagotowania intensywnie mieszając. Podajemy z tym co mamy pod ręką: młodymi ziemniakami, szpeclami, makaronem, omletem.